Ansionmenetys
Vahingonkorvauslain 5 luvun 2 §:n 2 kohdan mukaan henkilövahingon kärsineellä on oikeus saada korvausta vahingosta aiheutuneesta ansionmenetyksestä. Korvausta määritettäessä otetaan huomioon vahinkoa kärsineen työkyky, koulutus, aikaisempi toiminta, mahdollisuutensa uudelleenkouluttautua, ikänsä, asumisolosuhteensa ja muut niihin verrattavat seikat.
Täyden korvauksen periaate
Lähtökohtana liikennevahingoissa on täyden korvauksen periaate, ellei liikennevakuutuslaissa tai vahingonkorvauslaissa ole toisin säädetty. Tämän periaatteen mukaisesti korvattavaa vahinkoa ovat kaikki ne työsuhteeseen tai yritystoimintaan liittyvät rahanarvoiset etuudet, jotka vahinkoa kärsineeltä jäävät saamatta liikennevahingossa saadun henkilövahingon seurauksena. Korvattavaa menetystä syntyy muun muassa saamatta jääneen palkan ja palkan lisien, lomarahan, erilaisten tulospalkkioiden ja optioiden, voitto-osuuksien ja sosiaalietuuksien perusteella. Sen sijaan kulukorvausluonteisten suoritusten, kuten verovapaiden päivärahojen, menetys ei oikeuta korvaukseen.
Syy-yhteys
Korvauksen edellytyksenä on , että mahdollisuus hankkia ansioita on menetetty korvattavan vahingon vuoksi, eli että menetys on syy-yhteydessä liikennevahinkoon.
Vahingon rajoittamis- ja torjuntavelvollisuus
Yleisen vahingonkorvausoikeudellisen periaatteen mukaan vahinkoa kärsineellä ja korvauksen saajalla on velvollisuus omalla toiminnallaan kykynsä mukaan pyrkiä minimoimaan vahingon seurauksia ja välttää esimerkiksi tarpeettomien tai ylisuurten kustannusten muodostumista. Työkyvyttömyystapauksissa tämä merkitsee muun muassa velvollisuutta aktiiviseen kuntoutukseen, josta on säädetty laissa liikennevakuutuslain perusteella korvattavasta kuntoutuksesta (626/1991).
Miten ansionmenetys arvioidaan?
Korvaus määräytyy aina tapauskohtaisesti yksilöllisen selvityksen perusteella. Tarvittava selvitys riippuu mm. työkyvyttömyysajan pituudesta, sekä siitä, onko korvauksen hakija yrittäjä vai palkansaaja. Korvausta hakevan on toimitettava vakuutuslaitokselle menetyksen arvoimiseksi tarvittava riittävä selvitys ottaen huomioon myös vakuutuslaitoksen velvollisuus ja mahdollisuudet hankkia korvausasian ratkaisemiseksi tarvittavat tiedot. Selvityksen puuttuessa tai sen ollessa riittämätön seurauksena voi olla, ettei korvattavaa menetystä katsota aiheutuneen, tai korvaus voidaan arvioida tiedossa olevien seikkojen ja olosuhteiden perusteella kohtuuden mukaan.
Oikeuteen saada korvausta ei vaikuta se, aiheutuuko työkyvyttömyys välittömästi vai vasta myöhemmin, esimerkiksi korvattavien vammojen jälkitilan pahennuttua.
Ansionalenema osatyökyvyttömyysajalta
Jos vahinkoa kärsinyt pystyy jatkamaan työskentelyä osittain, vahinkoa edeltäneiden ja vahingon seurauksena alentuneiden tulojen erotus voidaan korvata ansionalenemana, ellei vahinkoa kärsineellä ole mahdollisuutta siirtyä entisen ansiotason mahdollistavaan muuhun työhön.
Tilapäisen ja pysyvän työkyvyttömyyden perusteella maksettava ansionmenetyskorvaus
Korvaus määritetään näissä tilanteissa eri tavalla. Näitä on kuvattu tarkemmin omien otsikoidensa alla.