Vuosiansiolaskelman osatekijät
Vuoteen sisältyvien päivien määrä
Laskettaessa liikennevakuutuksen vuosiansiota päiväpalkan mukaan käytetään kertoimena 365 päivää 1.1.2006 ja sen jälkeen sattuneissa vahingoissa. Vastaavasti vuosiansiosta saadaan päiväkorvaus jakamalla se 365:lla.
Ennen 1.1.2006 sattuneisiin liikennevahinkoihin sovelletaan edelleen aikaisempaa laskuohjetta, jonka mukaan kerroin on 360.
Vuoteen sisältyvien työtuntien ja työpäivien keskimäärät teollisuudessa ja maataloudessa
Niissä tapauksissa, joissa alan työehtosopimuksista tai muutoin ei ole saatavissa riittäväksi katsottavia tietoja alalla sovellettavasta keskimääräisestä työajasta vuosiansion yksilölliseksi määräämiseksi, katsotaan vuoteen sisältyvien työtuntien ja työpäivien keskimääriksi sekä teollisuudessa että maataloudessa 2 028 tuntia ja 253 päivää. Vuosiansio näillä aloilla saadaan lasketuksi kertomalla korvauksen perusteena oleva tuntipalkka edellä mainitulla tuntiluvulla. Milloin korvauksen perustana oleva aikapalkka muutoin on tiedossa, saadaan vuosityöansio lasketuksi kertomalla päiväpalkka luvulla 253, viikkopalkka luvulla 52 ja kuukausipalkka luvulla 12. Näin saatuun ansioon lisätään lomaraha.
Edellä olevan ohjeen mukaiset työtunti- ja työpäivämäärät kuvaavat keskimääräistä yhteenlaskettua palkallista työ- ja vapaa-aikaa.
Vuosiansion pyöristys
Vuoden 2007 alusta lähtien käsittelyssä olleissa vahingoissa korvauksen laskennassa käytettävä vuosiansio määritetään kahden desimaalin tarkkuudella kaikissa tapauksissa, joissa vuosiansio perustuu esimerkiksi vahinkoa kärsineen työnantajalta tai verottajalta saatuihin tulotietoihin. Jos vuosiansio perustuu arvioon, on se kuitenkin perusteltua määritellä tapauksen mukaan sadan tai tuhannen euron tarkkuudella.