Myötävaikutus
Vahinkotapahtuman aiheuttaminen ja siihen myötävaikuttaminen
Jos vahinkoa kärsinyt on tahallisesti aiheuttanut itselleen henkilövahingon, korvausta suoritetaan liikennevakuutuksesta ainoastaan siltä osin kuin muut olosuhteet ovat vaikuttaneet vahingon syntymiseen.
Jos vahinkoa kärsinyt on törkeällä huolimattomuudella myötävaikuttanut henkilövahingon syntymiseen, korvausta voidaan alentaa tai evätä se sen mukaan kuin olosuhteet huomioon ottaen on kohtuullista.
Korvaus voidaan evätä myös moottoriajoneuvon luvattoman käytön perusteella.
Nämä korvauksen epäämis- ja alentamisperusteet koskevat sekä vahinkoa kärsineelle itselleen maksettavia korvauksia että hänen kuolemansa johdosta maksettavia kulukorvauksia ja elatuksen menetyksen korvauksia (liikennevakuutuksen perhe-eläke).
Kuntoutus
Liikennevakuutuslain perusteella korvattavasta kuntoutuksesta annetun lain mukaisiin korvauksiin ei tehdä myötävaikutusvähennystä. Jos korvaus evätään kokonaan, ei kuntoutustakaan korvata.
Esinevahingot
Esinevahingosta suoritettavaa korvausta voidaan vahinkoa kärsineen myötävaikutuksen perusteella kohtuuden mukaan alentaa tai evätä korvaus ottaen huomioon vahinkoa kärsineen viaksi jäävä syyllisyyden määrä ja muut olosuhteet.
Moottoriajoneuvon kuljettajan oman myötävaikutuksen huomioiminen hänelle aiheutuneen henkilövahingon korvauksissa
Huolimattomuus ja tahallisuus
Jos vahingoittunut on aiheuttanut liikennevahingon törkeänä pidettävällä huolimattomuudella, voidaan korvausta alentaa 1/3 -1/1.
Jos vahinko on aiheutettu tahallisesti, korvausta suoritetaan ainoastaan siltä osin kuin muut olosuhteet ovat vaikuttaneet vahingon syntymiseen. Lähtökohtaisesti korvausta ei siis suoriteta.
Alkoholin ja muiden huumaavien aineiden käyttö
Korvaus evätään kokonaan, jos vahinkoa kärsinyt on vahinkotapahtuman sattuessa kuljettanut ajoneuvoa sellaisessa tilassa, että hänellä todetaan vähintään 1,2 ‰ alkoholia veressä tai vähintään 0,53 mg/l uloshengitysilmassa, tai hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin on tuntuvasti huonontunut muun huumaavan aineen kuin alkoholin vaikutuksesta taikka alkoholin ja muun huumaavan aineen yhteisvaikutuksesta. Korvausta voidaan kuitenkin suorittaa siltä osin kuin muut olosuhteet ovat vaikuttaneet vahinkoon.
Korvausta alennetaan, jos vahinkoa kärsinyt on vahinkotapahtuman sattuessa kuljettanut ajoneuvoa sellaisessa tilassa, että hänellä todetaan vähintään 0,5 ‰ mutta alle 1,2 ‰ alkoholia veressä, tai vähintään 0,22 mutta alle 0,53 mlligrammaa alkoholia litrassa uloshengitysilmaa, tai hänen kykynsä tehtävän vaatimiin suorituksiin on huonontunut muun huumaavan aineen kuin alkoholin vaikutuksesta taikka alkoholin ja muun huumaavan aineen yhteisvaikutuksesta. Korvausta alennetaan sen mukaan, mikä oli vahinkoa kärsineen osuus vahingon aiheutumiseen.
Huumaavien aineiden vaikutus ja alkoholin ja muun huumaavan aineen yhteisvaikutus on aina arvioitava tapauskohtaisesti kiinnittämällä huomiota muun ohella nautittujen aineiden lukuisuuteen ja niiden nautittuun määrään sekä analyysitulosten perusteella tehtyyn arvioon aineiden vaikutuksesta henkilön kykyyn kuljettaa moottoriajoneuvoa.
Moottoriajoneuvon luvattoman käyttöönoton vaikutus henkilövahinkojen korvauksiin
Jos vahinko on aiheutunut vahinkoa kärsineen ollessa luvattomasti käyttöön otetussa ajoneuvossa ja vakuutusyhtiö voi osoittaa hän tienneen ajoneuvon käyttöönoton luvattomuudesta, hänelle suoritetaan korvausta ajoneuvon liikennevakuutuksesta vain erityisestä syystä. Luvattomalla käytöllä tarkoitetaan rikoslain (39/1889) 28 luvun 9 a- 9 c §:ssä tarkoitettuja rangaistavia tekoja.
Korvausta ei siis suoriteta vahinkoa kärsineelle kuljettajalle tai matkustajalle, jotka ovat olleet tietoisia käyttöönoton luvattomuudesta. Todistustaakka tietoisuudesta on vakuutuslaitoksella.
Erityinen syy voi olla esimerkiksi olosuhde, jotka kyseisessä tapauksessa tekee luvattomasti käyttöön otetulla ajoneuvolla ajoon lähtemisen tavanomaista huomattavasti vähemmän moitittavaksi.
Mahdollisen erityisen syyn ja matkustajan tietoisuuden osalta asia on ratkaistava tapauskohtaisen harkinnan perusteella ottamalla huomioon kaikki tapaukseen liittyvät seikat ja olosuhteet.
Syyntakeettomuus tai pakkotila
Vakuutuslaitos ei saa vastuusta vapautuakseen tai sen rajoittamiseksi vedota liikennevakuutuslain 47–49 §:n säännöksiin, jos henkilövahinkoa kärsinyt oli aiheuttaessaan vakuutustapahtuman kahtatoista vuotta nuorempi tai sellaisessa mielentilassa, ettei häntä olisi voitu tuomita rangaistukseen rikoksesta, tai jos hän toimi henkilön tai omaisuuden vahingoittumisen ehkäisemiseksi sellaisissa olosuhteissa, että menettely oli puolustettavissa. Näissä tilanteissa korvaukset suoritetaan täysimääräisinä.
Lausunnon pyytäminen myötävaikutusta koskevassa kysymyksessä
Liikennevakuutuslain 66 §:n mukaan vakuutuslaitoksen on pyydettävä lautakunnalta ratkaisusuositus muun muassa jatkuvaa korvausta koskevassa asiassa ennen korvausasian ratkaisemista. Samoin lausunto on pyydettävä pysyvän haitan ja kivun ja säryn sekä muun ohimenevän haitan korvausten osalta, jos vamma on vaikea. Lautakunta tulkitsee tätä lainkohtaa niin, että näissä ns. pakkoalisteisissa tapauksissa on myös kysymys korvauksen alentamisesta tai epäämisestä vahinkoa kärsineen oman myötävaikutuksen tai luvattoman käytön perusteella saatettava lautakunnan tutkittavaksi.