Mikä on liikennevahinko
Liikennevakuutuslain soveltamisala
Liikennevakuutuslaissa on säädetty moottoriajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä aiheutuvien henkilö- ja esinevahinkojen korvaamisesta sekä liikennevakuuttamisesta.
Moottoriajoneuvo
Moottoriajoneuvolla tarkoitetaan liikennevakuutuslaissa moottoriajoneuvoa, joka on tarkoitettu kulkemaan mekaanisella voimalla maata mutta ei raiteita pitkin, sekä siihen kytkettyä tai irrallista perävaunua.
Liikenteeseeen käyttäminen
Liikennevakuutuslaissa ei määritellä liikenteeseen käyttämisen käsitettä, mutta korvaus- ja oikeuskäytännössä on liikenteeseen käyttämiseksi tulkittu kaikki tilanteet, joissa vahinko on aiheutunut moottoriajoneuvon tavanomaisen käytön yhteydessä. Moottoriajoneuvo on liikenteessä kun sitä esimerkiksi työnnetään tai hinataan. Moottoriajoneuvon liikkuminenkaan ei ole ehdoton korvauksen edellytys. Myös moottoriajoneuvon kuljettaminen liikenneväylän ulkopuolella voi olla liikenteessä käyttöä.
Milloin moottoriajoneuvo ei ole liikenteessä?
Liikennevakuutuslaissa on suljettu nimenomaisesti pois eräitä vahinkotilanteita, joissa moottoriajoneuvon ei voida katsoa olevan laissa tarkoitetussa liikenteessä.
Moottoriajoneuvo ei ole tässä laissa tarkoitetussa liikenteessä, kun:
1) sitä liikenneväylistä erillään olevassa paikassa käytetään olennaisesti muuhun tarkoitukseen kuin henkilöiden tai tavaran kuljettamiseen;
2) se on säilytettävänä, korjattavana, huollettavana tai pestävänä liikenneväylistä erillään olevassa paikassa;
3) sitä käytetään liikenteestä eristetyllä alueella kilpailu- tai testaustarkoituksiin taikka kilpailuun välittömästi liittyvään harjoitteluun.
Korvausvastuu vahingonkorvausvastuusta riippumatta
Liikennevahinko korvataan, jollei liikennevakuutuslaissa ole tosin säädetty, vaikka kukaan ei ole henkilökohtaisesti vahingonkorvausvelvollinen ajoneuvon liikenteeseen käyttämisen perusteella.
Moottoriajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä aiheutunut vahinko korvataan objektiivisen eli ns. ankaran vastuun mukaisesti. Korvauksen suorittamiseen riittää, että vahinko on seurausta ajoneuvon käyttämisestä liikenteeseen. Korvauksen edellytyksenä ei siis ole, että ajoneuvon omistaja, matkustaja tai kuljettaja olisi aiheuttanut vahingon tuottamuksellaan (virheellään tai huolimattomuudellaan). Korvauksen maksamiseen riittää, että ajoneuvoa on käytetty liikenteeseen ja että aiheutuneeseen vahinkoon on syy-yhteys.
Poikkeukset em. pääsäännöstä
Kolaritilanteet
Jos moottoriajoneuvon aiheuttama vahinko on kohdistunut toiseen moottoriajoneuvoon, kiskoilla kulkevaan ajoneuvoon tai tällaisessa ajoneuvossa olevaan henkilöön tai omaisuuteen, korvataan vahinko ensiksi mainitun ajoneuvon liikennevakuutuksesta vain, jos vahinko on aiheutunut sen omistajan, kuljettajan tai matkustajan tuottamuksesta, ajoneuvon liikennesääntöjen vastaisesta kulusta tai sijainnista tai ajoneuvon puutteellisesta kunnosta tai sen virheellisestä kuormauksesta.
Tuottamus
Moottoriajoneuvojen välisissä kolaritapauksissa korvauksen saaminen toisen ajoneuvon liikennevakuutuksesta edellyttää yleensä toisen osapuolen tuottamusta. Useimmiten tuottamus ilmenee siten, että kuljettaja ei ole noudattanut liikennesääntöjä.
Liikennesääntöjen vastainen kulku
Toisen osapuolen tuottamusta ei kuitenkaan edellytetä, jos vahinko johtuu moottoriajoneuvon liikennesääntöjen vastaisesta kulusta tai sen puutteellisesta kunnosta. Tällaisesta tuottamuksesta riippumattomasta liikennesääntöjen vastaisesta kulusta on kysymys esimerkiksi siiloin, kun ajoneuvojen välinen yhteentörmäys tapahtuu kuljettajan menetettyä ajoneuvonsa hallinnan sairauskohtauksen vuoksi.
Puutteellinen kunto
Ajoneuvon puutteellisella kunnolla tarkoitetaan ohjaus-, jarru- tai muissa laitteissa olevaa vikaa, joka on vahingon syynä. Mikäli tällainen vika aiheuttaa liikennevahingon toisen moottoriajoneuvon kanssa, korvataan vahinko viallisen ajoneuvon liikennevakuutuksesta.
Eläinvahingot
Vahingon kohdistuessa liikenneväylällä ilman valvontaa olleeseen muuhun eläimeen kuin poroon korvausta suoritetaan vain, jos vahingon syynä on moottoriajoneuvon kuljettajan tuottamus tai tahallisuus.
Eläinvahingot ovat oikeudellisesti esinevahinkoja, joten niihin sovelletaan esinevahinkoja koskevia säännöksiä.
Korvausvastuun jako
Jos vahinko oli seurausta kummankin osapuolen tuottamuksesta, liikennesääntöjen vastaisesta kulusta tai ajoneuvon viasta, korvausvastuu osapuolten välillä jaetaan ottaen huomioon kaikki vahinkoon vaikuttaneet seikat.