Refluksitauti. Leikkaus. Nielemisvaikeudet. PV 5/2022
Refluksitauti. Leikkaus. Nielemisvaikeudet. PV 5/2022
Tapahtumat
Potilaalle tehtiin refluksitaudin oireiden vuoksi tähystyksellinen leikkaus (fundoplikaatio eli leikkaus, jossa mahan pohja ommellaan ruokatorven alaosan ympärille eräänlaiseksi mansetiksi).
Toimenpiteen jälkeen potilaalla esiintyi nielemisvaikeuksia. Tehdyssä vatsan tietokonekerroskuvauksessa todettiin normaalilevyinen ruokatorvi ja mansetti oli normaalisti pallean alapuolella.
Potilas tuli joitakin kuukausia leikkauksen jälkeen sairaalan päivystyspoliklinikalle vatsakipujen vuoksi. Hän ei ollut pystynyt syömään kiinteää ruokaa. Potilaalle tehtiin mahantähystys, jossa todettiin ruokatorvessa tukkeuma (retentio). Ruokatorven liikkuvuus (mobiliteetti) vaikutti vähäiseltä. Potilaalle tehtiin ruokatorven tähystyksellinen laajennushoito kahteen kertaan. Laajennushoidoista ei saatu riittävää apua, jonka vuoksi päädyttiin asetetun fundoplikaatiomansetin poistoon.
Asian käsittely Potilasvakuutuskeskuksessa
Potilasvakuutuskeskus katsoi antamassaan korvauspäätöksessä, että potilaalle refluksitaudin oireiden vuoksi tehty leikkaus (fundoplikaatio) oli lääketieteellisesti perusteltu, ja toimenpiteen toteutus oli asianmukainen. Keskuksen arvion mukaan leikkauksen seurauksena muodostunut poikkeava arpikudos ja nielemisvaikeudet ovat hoitoon liittyviä aina mahdollisia seurauksia, joita ei voitu välttää hoidon asianmukaisesta toteutuksesta huolimatta. Kyseessä ei ollut korvattava potilasvahinko.
Ratkaisusuosituspyyntö
Potilas oli tyytymätön Potilasvakuutuskeskuksen korvauspäätökseen ja pyysi lautakunnan ratkaisusuositusta.
LAUTAKUNNAN RATKAISUSUOSITUS
Sovellettava säännös
Potilasvahinkolain 2 §:n 1 momentin 1 kohdan (879/1998) mukaan korvausta suoritetaan henkilövahingosta, jos on todennäköistä, että se on aiheutunut tutkimuksesta, hoidosta tai muusta vastaavasta käsittelystä taikka sellaisen laiminlyönnistä edellyttäen, että kokenut terveydenhuollon ammattihenkilö olisi tutkinut, hoitanut tai muutoin käsitellyt potilasta toisin ja siten todennäköisesti välttänyt vahingon.
Hoidon asianmukaisuuden arviointi
Potilaalla oli pitkään esiintynyt refluksioireilua, joka oli vuosien kuluessa pahentunut. Lisäksi potilaalla esiintyi hankalaa mahan sisällön nousua suuhun kumartuessa tai ponnistaessa (regurgitaatio). Protonipumpun estäjälääkityksestä ja mahansuojalääkityksestä ei ollut helpotusta oireisiin. Lisäksi potilaalla esiintyi rintalastan takaista kipua ruokailun jälkeen. Potilaalle tehtiin mahantähystys, jossa todettiin kookas palleatyrä. Potilas laitettiin leikkausjonoon refluksitaudin vuoksi tehtävää leikkausta varten (fundoplikaatio). Leikkausta edeltävästi tehtiin vielä pH-mittaus ja ruokatorven toiminnan mittaus (manometriatutkimus). Lautakunta piti fundoplikaatioleikkausta perusteltuna potilaan hankalien oireiden ja tutkimustulosten perusteella.
Leikkaus tehtiin tähystyksellisesti. Leikkaus tehtiin yleisesti hyväksytyllä menetelmällä ja siinä saavutettiin kokeneen gastroenterologiseen kirurgiaan erikoistuneen lääkärin ammatillinen osaaminen.
Fundoplikaatiomansetti poistettiin joitakin kuukausia ensimmäisen leikkauksen jälkeen tehdyssä uudessa leikkauksessa. Leikkauskertomuksen mukaan toimenpiteessä mansetin todettiin olevan hyvin paikoillaan. Mansetin etuosaan ja ruokatorveen ei ollut kehittynyt kiinnikkeitä. Mitään kireyttä mansetissa ei todettu ja ruokatorvi oli normaalin näköinen. Ruokatorviaukon (hiatusaukon) ympärille todettiin kehittyneen vahva arpikudos, jonka arvioitiin saattavan aiheuttaa jonkin verran kulkuesteitä ruokatorvessa. Lautakunta piti todennäköisenä, että potilaan nielemisvaikeudet ovat johtuneet ruokatorviaukon ympärille kehittyneestä arpikudoksesta. Arpikudoksen kehittyminen leikkaushoidon jälkeen on aina mahdollista hoidon asianmukaisesta toteutuksesta huolimatta. Potilaalle ei ollut aiheutunut potilasvahinkolain säännösten perusteella korvattavaa henkilövahinkoa.