Esteettinen kirurgia. Ihokarvojen poisto laserilla. Lain soveltamisala. PV 2/2023
Esteettinen kirurgia. Ihokarvojen poisto laserilla. Lain soveltamisala. PV 2/2023
Tapahtumat
Potilaalle tehtiin esteettisiin hoitoihin erikoistuneella klinikalla kasvojen alueen ihokarvojen poisto laser-laitteella. Hoidon seurauksena potilaalle tuli palovammoja kasvojen alueelle.
Potilasvakuutuskeskuksen ratkaisusuosituspyyntö
Potilasvakuutuslain 1 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan laissa säädetään terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä potilaalle aiheutuneen henkilövahingon korvaamisesta potilasvakuutuksesta.
Potilasvakuutuslain 2 §:n 1 momentin 6 a kohdan mukaan terveyden- ja sairaanhoidolla tarkoitetaan potilaan terveydentilan määrittämiseksi sekä hänen terveytensä palauttamiseksi tai ylläpitämiseksi tehtäviä toimenpiteitä taikka muuta käsittelyä, jossa käytetään lääketieteellistä menetelmää tai joka perustuu lääketieteeseen, ja joita suorittavat terveydenhuollon ammattihenkilöt.
Potilasvakuutuskeskus pyysi lautakunnan ratkaisusuositusta siitä, oliko nyt kysymyksessä olevassa tapauksessa kysymys potilasvakuutuslaissa tarkoitetusta terveyden- ja sairaanhoidosta.
Soveltamisalaa koskevat säännökset ja soveltamisperusteet
Potilasvakuutuslain (948/2019) 1 §:n mukaan potilasvakuutuslakia sovelletaan Suomessa annettuun terveyden- ja sairaanhoitoon sekä ulkomailla annettuun terveyden- ja sairaanhoitoon, jos julkisen terveydenhuollon yksikkö päättää järjestää sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetussa laissa (612/2021) säädetyn vastuulleen kuuluvan hoidon ulkomailla ja se on potilaan terveydentilan kannalta välttämätöntä (8.7.2022/568).
Lain esitöissä (HE 298/2018 vp. s. 40) todetaan, että terveyden- ja sairaanhoidolla tarkoitetaan toimintaa, jota toisaalta harjoittavat lakiin perustuvan oikeuden nojalla terveydenhuollon ammattihenkilöt ja jota toisaalta harjoitetaan terveydenhuollon toimintayksiköissä sekä osittain myös eräissä sosiaalihuollon laitoksissa.
Terveydenhuollon toimintayksiköllä tarkoitetaan potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain (785/1992) 2 §:n 1 momentin 4 kohdan mukaista terveydenhuollon toimintayksikköä (HE 298/2018 vp. s. 57).
Terveyden- ja sairaanhoidolla tarkoitetaan potilaan terveydentilan määrittämiseksi, hänen terveytensä palauttamiseksi tai ylläpitämiseksi tehtäviä toimenpiteitä taikka muuta käsittelyä, jossa käytetään lääketieteellisiä menetelmiä tai joka perustuu lääketieteeseen, joita suorittavat terveydenhuollon ammattihenkilöt tai joita suoritetaan terveydenhuollon toimintayksiköissä.
Terveyden- ja sairaanhoidon määritelmään sisältyvällä muulla käsittelyllä tarkoitettaisiin esimerkiksi puhtaasti esteettiseen lääketieteeseen tai muuhun sellaiseen menettelyyn viittaavaa käsittelyä, joka ei ole lääketieteellisesti arvioiden välttämätön potilaan terveydentilan määrittämiseksi, hänen terveytensä palauttamiseksi tai ylläpitämiseksi. Siten myös tällainen menettely olisi lain soveltamisalan piirissä. Säännös vastaa potilasvahinkolain soveltamiskäytäntöä (HE 298/2018 vp. s. 58).
Korvausoikeuden edellytyksistä säädetään potilasvakuutuslain 23 §:ssä. Potilasvakuutuslain esitöissä (HE 298/2018 vp.) todetaan lain 23 §:n 1 momentin 1 kohdan yksityiskohtaisissa perusteluissa, että korvausvastuun edellytyksenä olisi, että kokenut terveydenhuollon ammattihenkilö olisi tutkinut, hoitanut tai muutoin käsitellyt potilasta toisin ja siten todennäköisesti välttänyt vahingon. Säännös vastaa, mitä asiasta on potilasvahinkolain 2 §:n 1 momentin 1 kohdassa (879/1998) säädetty (s. 73).
Lain esitöissä todetaan, että koska säännös ei sisällöllisesti muutu, sitä on tulkittava vakiintuneen soveltamiskäytännön mukaisesti. Tutkimuksella ja hoidolla tarkoitettaisiin potilaan terveydentilan määrittämiseksi taikka hänen terveydentilansa palauttamiseksi tai ylläpitämiseksi suoritettavia toimenpiteitä ja toimenpiteitä, joihin ryhdytään potilaan tilan johdosta. Muulla vastaavalla käsittelyllä tarkoitettaisiin potilaaseen kohdistettuja tutkimusta ja hoitoa vastaavia toimenpiteitä kuten rokottamista ja muita toimenpiteitä, joita ei voida pitää hoitona tai tutkimuksena. Lisäksi muu vastaava käsittely pitäisi sisällään lain 1 luvun terveyden- ja sairaanhoidon määritelmän mukaisesti esimerkiksi puhtaasti esteettisen kirurgian tai muuhun sellaiseen menettelyyn viittaavan käsittelyn (HE 298/2018 vp. s. 73).
Arviointi
Hoito annettiin terveydenhuollon toimintayksikössä. Klinikalle oli myönnetty lupa yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamiseen. Klinikalla oli potilasvakuutus. Laserhoidon toteuttajana oli saadun selvityksen mukaan klinikan sairaanhoitaja, joka on terveydenhuollon ammattihenkilö.
Käytettävissä olevan selvityksen mukaan hoito toteutettiin YAG-laserilla. YAG-laserhoitoa voidaan käyttää terveydenhuollossa myös sairauksien hoidossa, jolloin hoidon peruste on lääketieteellinen. Käsiteltävänä olleessa tapauksessa hoidon perusteena oli saadun selvityksen mukaan kasvojen alueen ihokarvojen poisto. Kyseessä ei ollut lääketieteellisestä syystä tapahtuva eikä lääketieteelliseen tietämykseen perustuva käsittely, vaan käsittely perustui esteettiseen syyhyn.
Klinikalta saadun selvityksen mukaan ihokarvojen poistoon käytetty laserhoitolaite oli IV luokan laserlaite.
Lautakunnan saaman tiedon mukaan Sosiaali- ja terveydenhuollon lupa- ja valvontavirasto (Valvira) on toiminnassaan katsonut, että silloin kun hoito, esimerkiksi tatuoinnin tai ihokarvojen poisto, tehdään luokan 4 laserhoitolaitteella, kyse on vaativaa lääketieteellisestä osaamista edellyttävästä toimenpiteestä. Tällöin merkitystä ei ole sillä, tehdäänkö toimenpide kosmeettisista vai lääketieteellisistä syistä. Kun tällainen toimenpide on käsiteltävässä tapauksessa tehty terveydenhuollon toimintayksikössä, ja jos käytössä on ollut luokan 4 laserhoitolaite, kysymyksessä on potilasvahinkolain soveltamisalaan kuuluva toiminta.
Lautakunta totesi, että kyseessä on potilasvakuutuslaissa mainittu terveyden- ja sairaanhoito, johon sovelletaan potilasvakuutuslakia. Lautakunta suositti, että Potilasvakuutuskeskus arvioi, onko kysymyksessä potilasvakuutuslain säännösten perusteella korvattava henkilövahinko.