Hoitovahingot
Vahingon korvaaminen hoitovahinkona edellyttää, että kokenut terveydenhuollon ammattihenkilö olisi tutkinut, hoitanut tai muutoin käsitellyt potilasta toisin ja siten todennäköisesti välttänyt vahingon.
Vahingon vältettävyys arvioidaan käyttäen abstraktina mittapuuna asianomaisen alan kokeneen terveydenhuollon ammattihenkilön – esimerkiksi kokeneen lääkärin, kokeneen kätilön tai kokeneen fysioterapeutin – ammatillisen osaamisen tasoa. Abstraktin mittapuun käyttäminen merkitsee, että potilasta hoitaneen henkilön tosiasiallinen ammatillinen kokemus ja taito samoin kuin hänen yksilölliset tosiasialliset edellytyksensä eivät vaikuta arviointiin. Ratkaisevaa on, olisiko kuka tahansa asianomaisen alan kokenut ammattihenkilö välttänyt vahingon.
Mikäli toteutuneesta tapahtumainkulusta ei löydy eroa kokeneen ammattihenkilön oletettavaan menettelyyn, ei kyseessä ole korvattava hoitovahinko. Silloinkin, kun kokenut erikoislääkäri olisi todennäköisesti joiltakin osin menetellyt toisin, vahinkoa ei korvata, jollei voida pitää todennäköisenä, että vahinko olisi näin toisin toimimalla vältetty. Korvausvastuu ei siten potilasvahinkolain perusteella synny yksin hoidosta seuranneen vahingon perusteella. Mikäli aiheutunut vahinko ei olisi ollut vältettävissä kokeneenkaan ammattihenkilön osaamistasolla, ei vahinko ole hoitovahinkona korvattava.