Delfaktorer i beräkningen av årsinkomsten
Antalet dagar som ingår i ett år
När den årliga arbetsinkomsten i trafikförsäkringen räknas enligt dagslönen används koefficienten 365 dagar vid skador som inträffat 1.1.2006 och senare. På motsvarande sätt får man dagsersättningen genom att dividera den årliga arbetsinkomsten med 365.
På trafikskador som inträffat före 1.1.2006 tillämpas fortsättningsvis den tidigare koefficienten 360.
Det genomsnittliga antalet arbetstimmar och arbetsdagar per år inom industri och lantbruk
När avsikten är att fastställa den årliga arbetsinkomsten individuellt och tillräckliga uppgifter om den genomsnittliga arbetstiden inom en bransch inte står att få utgående från branschens kollektivavtal eller övriga källor, beräknas det genomsnittliga antalet arbetstimmar och arbetsdagar per år såväl inom industri som inom lantbruk vara 2 028 timmar och 253 dagar. Den årliga inkomsten i dessa branscher beräknas genom att multiplicera den timlön som utgör grunden för ersättningen med ovan nämnda timantal. När den tidlön som ligger till grund för ersättningen är känd i övrigt, kan den årliga arbetsinkomsten beräknas genom att multiplicera dagslönen med 253, veckolönen med 52 och månadslönen med 12. Semesterpenningen läggs till inkomsten som beräknats på detta sätt.
Antalet arbetstimmar och arbetsdagar enligt ovanstående anger den genomsnittliga sammanräknade avlönade arbets- och fritiden.
Avrundning av den årliga inkomsten
När den årliga inkomsten beräknas ska den fastställas med två decimalers noggrannhet i samtliga fall där den årliga inkomsten grundar sig på exempelvis uppgifter om den skadelidandes inkomster som fåtts av arbetsgivaren eller av skattemyndigheterna. Om den årliga inkomsten fastställs enligt uppskattning är det dock i förekommande fall befogat att fastställa den med hundra eller tusen euros noggrannhet.
Denna instruktion tillämpas på skador som handläggs 1.1.2007 eller senare.
I fråga om skador som handlagts före 2007 avrundades årsinkomsten.