Koronarangiografi. Ballongvidgning. Ruptur i kranskärl. PV 14/2022
Koronarangiografi. Ballongvidgning. Ruptur i kranskärl. PV 14/2022
Händelser
Patienten genomgick en koronarangiografi samt ballongvidgningsåtgärd för behandling av kranskärlssjukdom som konstaterats tidigare. Som komplikation i samband med åtgärden inträffade en bristning (perforation) i ett kranskärl.
Handläggning av ärendet vid Patientförsäkringscentralen
Patientförsäkringscentralen ansåg, att det inte är frågan om en personskada som ersätts av patientförsäkringen. Centralen konstaterade att det emellanåt är mycket krävande att föra instrument i krokiga blodkärlsgrenar och att perforationer är komplikationer som det finns risk för vid ifrågavarande åtgärd. Enligt centralens bedömning var genomförandet av åtgärden korrekt, och att komplikationen inte kunde undvikas trots att behandlingen utfördes korrekt. Centralen ansåg att komplikationen också observerades och behandlades korrekt samt att ballongvidgningen kunde genomföras som planerat. Komplikationen orsakade en övergående lindrig hjärtsvikt, som enligt anteckningarna i journalhandlingarna hade korrigerats. Enligt centralens bedömning var undersökningarna och behandlingen medicinskt motiverade och genomfördes korrekt.
Begäran om rekommendation till avgörande
Patienten var missnöjd med Patientförsäkringscentralens ersättningsbeslut och anhöll om nämndens rekommendation till avgörande.
NÄMNDENS REKOMMENDATION
Bestämmelse som ska tillämpas
Enligt 2 § 1 momentet 1 punkten (879/1998) i patientskadelagen betalas ersättning för en personskada om det är sannolikt att den har orsakats av undersökning, behandling och vård eller någon annan motsvarande åtgärd eller av att en sådan försummats, förutsatt att en erfaren yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården skulle ha undersökt, behandlat och vårdat patienten eller i övrigt vidtagit åtgärder som avser patienten på något annat sätt och därigenom sannolikt skulle ha undvikt skadan.
Bedömning av vårdens korrekthet
Nämnden konstaterade att man vid den kontraströntgenundersökning av kranskärlen (koronarangiografi) som patienten genomgick konstaterade förträngningar i flera blodkärl, varav man utvidgade och stentade två av dem. Vid den andra åtgärden utförde man planenligt ballongvidgning i vänster främre nedåtgående gren och vid det första förgreningsstället i dess vänstra tvärgående gren (LAD-LD). Vid åtgärden uppkom en bristning i kranskärlet och i samband med detta en lindrig skada i hjärtmuskeln, som framkom genom en förhöjning av hjärtmuskelmarkören TnT och ökad blodfyllnad i lungkärlen som tecken på hjärtsvikt. Det fanns också en aning vätska i lungsäcken (perikardiumvätska), men detta föranledde inte tömning (dränering).
Nämnden bedömde att de ballongvidgningsåtgärder som utfördes på patienten var motiverade för behandling av de konstaterade förträngningarna. Åtgärden genomfördes med en allmänt vedertagen metod och tekniskt korrekt. Enligt de tillgängliga utredningarna var det utmanande att föra vajern i det krokiga blodkärlet vid åtgärden och en liten skada uppkom i kranskärlet. Nämnden bedömde att det var frågan om en komplikation förknippad med åtgärden, som inte kunde undvikas i fallet trots att åtgärden utfördes korrekt. Det var inte frågan om en sådan ersättningsgill personskada som avses i patientskadelagen.