Hallux valgus. Chevronosteotomi. Återfall av felställning. PV 27/2022
Hallux valgus. Chevronosteotomi. återfall av felställning. PV 27/2022
Händelseförloppet
Patienten hade hallux valgus (dvs. stortån är snedställd i riktning mot övriga tår) och smärta vid stortåns bas både vid rörelse och vila. Man beslutade att göra en operation, chevronosteotomi. Vid den åtgärd som utfördes fäste man benets såglinje med två skruvar, avlägsnade extra ben och gjorde en förlängning i stortåns sträcksena. Behandlingen efter operationen var bandage, att inte stöda på foten och att undvika ansträngning i sex veckor. Vid uppföljningsbesöket var situationen bra. Man rekommenderade användning av silikonstöd mellan tårna för att bevara tåns ställning.
Svår grad av felställningen med hallux valgus återkom dock redan efter några år. Planen var till att börja med steloperation av stortåns falangealled på grund av att felställningen återkommit. Vid granskning av bilder från en magnetundersökning som utförts på grund av en tidigare stukning i foten konstaterade man dock en skada i mellersta delen av foten som inte hade observerats förut. Utifrån detta ändrade man den tidigare operationsplanen och i stället för steloperation av stortåns falangealled beslutade man att göra en steloperation i mellersta delen av foten.
Handläggning av ärendet vid Patientförsäkringscentralen
Patientförsäkringscentralen konstaterade i sitt ersättningsbeslut att det var frågan om hallux valgus med medelsvår felställning, som hade ökat betydligt inom två år. Operationen av hallux valgus var medicinskt motiverad och den genomfördes tekniskt korrekt. Vid genomförandet av åtgärden uppnåddes den professionella standard som krävs av en erfaren yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården. Centralen konstaterade att operationen chevronosteotomi i första hand används vid hallux valgus med lindrig och måttlig felställning. I detta fall var det frågan om medelsvår felställning, för vilken kirurgisk behandling med chevronosteotomi inte var ett vårdfel. Återfallet av hallux valgus med felställning var i detta fall en sådan följd förknippad med åtgärden, som inte kunde undvikas trots att den genomfördes korrekt.
Begäran om rekommendation till avgörande
Patienten var missnöjd med Patientförsäkringscentralens ersättningsbeslut och anhöll om nämndens rekommendation till avgörande.
NÄMNDENS REKOMMENDATION
Bestämmelse som ska tillämpas
Enligt 2 § 1 momentet 1 punkten (879/1998) i patientskadelagen betalas ersättning för en personskada om det är sannolikt att den har orsakats av undersökning, behandling och vård eller någon annan motsvarande åtgärd eller av att en sådan försummats, förutsatt att en erfaren yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården skulle ha undersökt, behandlat och vårdat patienten eller i övrigt vidtagit åtgärder som avser patienten på något annat sätt och därigenom sannolikt skulle ha undvikt skadan.
Bedömning av vårdens korrekthet
Nämnden konstaterade att stortåns felställning var medelsvår och att den ännu kunde behandlas med chevronosteotomi. Utifrån bedömningen av symtomen och fynden var det frågan om en motiverad åtgärd och adekvat operationsteknik. Enligt bedömning utifrån operationsjournalen och resultatet genomfördes operationen tekniskt korrekt.
Nämnden bedömde att återfallet av felställningen i detta fall sannolikt var förknippad med flera olika faktorer: omfattningen av stortåns felställning , avvikande struktur i foten och eventuellt följdtillstånd av en skada i fotens mellersta del. Dessutom konstaterade man att chevronosteotomi även alltid annars är förknippad med risk för att felställningen återkommer efter operationen. Att felställning återkommer efter hallux valgus-operationer är en känd senkomplikation för åtgärden.
Nämnden ansåg att den professionella standard som krävs av en erfaren specialistläkare inom ortopedi uppnåddes vid den operationen. Det var inte frågan om en sådan ersättningsgill personskada som avses i patientskadelagen.