Starroperation. Bristning i bakre linskapseln. Högt ögontryck. Svullnad i gula fläcken. PV 67/2022
Starroperation. Bristning i bakre linskapseln. Högt ögontryck. Svullnad i gula fläcken. PV 67/2022
Händelseförloppet
Patienten genomgick en starroperation i höger öga och i samband med operationen uppkom en bristning i bakre kapseln. Därför avlägsnades en del av glaskroppen (partiell vitrektomi) främre vägen och en tresidig konstgjord lins sattes in i s.k. sulcus mellan linskapseln och regnbågshinnan.
Efter operationen uppkom högt ögontryck, som behandlades med trycksänkande läkemedel. Vid kontrollerna efter operationen var den konstgjorda linsens läge bra, synen klar och ögontrycket inom referensområdet.
Cirka en månad efter operationen uppsökte patienten vård på nytt, på grund av att synen på höger öga hade försämrats snabbt. I näthinnans makulaområde, dvs. ögats område för skarpt seende, konstaterades cystisk svullnad. För behandling av detta påbörjades kortikosteroidbehandling för administrering i glaskroppen, och denna hjälpte mot svullnaden och synen blev klar. Men man konstaterade att ögontrycket hade stigit. Med trycksänkande läkemedel som påbörjades på nytt sjönk ögontrycket till referensområdet.
När svullnaden senare återkom använde man både läkemedel som hämmar blodkärlsbildning och kortikosteroidimplantat. Under uppföljningen förekom en lindrig infektionsreaktion i ögat. Patienten fick utöver de ovan nämnda behandlingarna också lokal kortisonbehandling. Infektionsreaktionen lugnade ner sig och svullnaden avtog under kortisonbehandlingen, varvid synen åter blev bättre.
Handläggning av ärendet vid Patientförsäkringscentralen
Patientförsäkringscentralen ansåg i sitt ersättningsbeslut, att den starroperation som utfördes i patientens högra öga var en medicinskt motiverad åtgärd och i enlighet med gängse vårdpraxis samt att den också genomfördes korrekt.
Centralen konstaterade att bristningen i linsens bakre kapsel samt svullnaden i området för skarpt seende är en följd som det alltid finns risk för vid starroperationer, och som inte heller i detta fall kunde undvikas trots att operationen genomfördes korrekt. Enligt centralens bedömning var också behandlingen av bristningen i bakre kapseln och svullnaden i området för skarpt seende korrekt.
Centralen ansåg, att det inte var frågan om en personskada som ersätts av patientförsäkringen.
Begäran om rekommendation till avgörande
Patienten var missnöjd med Patientförsäkringscentralens ersättningsbeslut och anhöll om nämndens rekommendation till avgörande.
NÄMNDENS REKOMMENDATION
Bestämmelse som ska tillämpas
Enligt 2 § 1 momentet 1 punkten (879/1998) i patientskadelagen betalas ersättning för en personskada om det är sannolikt att den har orsakats av undersökning, behandling och vård eller någon annan motsvarande åtgärd eller av att en sådan försummats, förutsatt att en erfaren yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården skulle ha undersökt, behandlat och vårdat patienten eller i övrigt vidtagit åtgärder som avser patienten på något annat sätt och därigenom sannolikt skulle ha undvikt skadan.
Bedömning av vårdens korrekthet
Den starroperation som gjordes i patientens högra öga var motiverad på grund av de starrförändringar som konstaterats i ögat och den nedsatta synskärpan. I de undersökningar som gjordes före operationen framkom inga särskilda faktorer som ökade operationsrisken.
Den bristning i bakre linskapseln som operationen orsakade hör till de vanligaste komplikationerna under operationen (intraoperativa komplikationerna) vid starroperationer, och detta kan inte alltid undvikas trots korrekt operationsteknik. Enligt bedömningen utifrån de tillgängliga dokumenten var det frågan om en sådan situation även i patientens fall.
På grund av bristningen i bakre linskapseln avlägsnades på adekvat sätt en del av glaskroppen främre vägen och sattes en tresidig konstgjord lins på kapselsäcken (sulkus).
Läkemedelsbehandlingen efter starroperationen var i enlighet med gängse vårdpraxis och användningen av trycksänkande läkemedel var motiverad på grund av högt ögontryck.
Den svullnad i området för skarpt seende som utvecklades hos patienten hör till de vanligaste komplikationerna efter starroperationer (postoperativa komplikationer). Det har påvisats att bristning i bakre linskapseln i betydande grad ökar risken för detta, liksom användning av prostaglandinanaloger (patienten använde trycksänkande läkemedel).
Användningen av kortikosteroidbehandling och läkemedel som hämmar blodkärlsbildning var i enlighet med gängse vårdpraxis vid behandling av svullnaden i området för skarpt seende. I samband med kortikosteroidbehandling utvecklas högt ögontryck hos cirka en tredjedel av patienterna. I detta fall behandlades ögontrycket aktivt för att undvika glaukomskada som orsakas av förhöjt ögontryck och uppföljningen var tät.
I den starroperation som utfördes i patientens högra öga uppnåddes den yrkeskompetens som krävs av en erfaren specialistläkare inom ögonsjukdomar. De komplikationer som patienten orsakades är följder som det alltid finns risk för vid starroperationer, och som inte kunde undvikas trots korrekt förfarande. Det var inte fråga om en sådan ersättningsgill personskada som avses i patientskadelagen.