Situationer där lagen tillämpas
Bestämmelser om ersättning för personskador som orsakats en patient i samband med hälso- och sjukvård finns i patientförsäkringslagen, som trädde i kraft 1.1.2021. Den tidigare gällande patientskadelagen tillämpas dock fortfarande på skador som inträffat under dess giltighetstid.
Med en personskada avses en sådan rubbning i hälsotillståndet som är medicinskt påvisbar. Rubbningen i hälsotillståndet kan vara fysisk eller psykisk.
Precis som patientskadelagen gäller bestämmelserna i den nya patientförsäkringslagen huvudsakligen hälso- och sjukvård som getts i Finland, det vill säga på Finlands landområden, i Finlands luftrum eller på Finlands sjöområden. I patientförsäkringslagen har tillämpningsområdet utvidgats till att i vissa särskilda fall omfatta även vård som getts i utlandet. Det handlar om fall där en offentlig hälso- och sjukvårdsenhet beslutar att ordna vården i utlandet exempelvis på grund av att en vårdåtgärd inte är tillgänglig i Finland och vården i utlandet är nödvändig med tanke på patientens hälsotillstånd.
En situation där patienten själv väljer att ordna en undersökning eller söka vård utomlands omfattas inte av patientförsäkringen.
Patientförsäkringslagen och patientskadelagen ersätter endast personskador. Sakskador och så kallade rena förmögenhetsskador ersätts inte med stöd av patientförsäkringslagstiftningen.
Med rena förmögenhetsskador avses ekonomiska skador som inte har något samband med en person- eller egendomsskada. Vanliga sakskador är exempelvis att kläder blir förstörda eller patienternas personliga bruksföremål försvinner eller skadas vid vårdinrättningarna.