Oskäliga skador
En skada kan ersättas på basis av oskälighet när en patient till följd av undersökning, behandling och vård eller någon annan motsvarande åtgärd har orsakats en bestående svår sjukdom eller skada, eller när patienten har avlidit. Enligt förarbetena till patientskadelagen kan en sjukdom eller skada i allmänhet betraktas som svår om skadan placeras i minst invaliditetsklass 7–8 enligt statsrådets förordning om invaliditetsklassificering. Först efter att detta absoluta kriterium har uppfyllts görs en bedömning av huruvida skadan är oskälig genom att tillämpa två olika grunder, nämligen hur allvarlig skadan relativt sett är samt skadans förutsebarhet.
Det att patientens helhetssituation är oförmånlig på grund av skadan och patientens andra sjukdomar utgör inte grund för att betrakta skadan som oskälig. Det avgörande är i stället en beaktansvärd disproportion mellan den skada som orsakats och den sjukdom som behandlats och vårdats. Ju större denna disproportion är och ju större sammanbrott den skada som uppkommit innebär i förhållande till patientens hälsotillstånd i övrigt, desto klarare är det fråga om en oskälig skada.
Kärnområdet för tillämpningen av kriteriet för oskälighet utgörs av en allvarlig skada som orsakats av undersökning eller behandling och vård av en sjukdom som med hänsyn till relativitetskriteriet är av liten betydelse.
Däremot ersätts inte ens allvarliga komplikationer som oskäliga i de fall då de varit förutsebara. Det avgörande är huruvida en sakkunnig har kunnat förutse att skadan uppkommer eller om den har kommit som en överraskning för samtliga parter.