Egen medverkan
Förorsakande av skadefall och medverkan i dess uppkomst
Om den skadelidande uppsåtligen åsamkat sig själv en personskada, betalas ersättning endast till den del som övriga omständigheter bidragit till att skadan uppkommit.
Om den skadelidande av grov oaktsamhet medverkat till uppkomsten av den personskada han eller hon lidit, kan ersättningen sänkas eller förvägras enligt vad som är skäligt med hänsyn till omständigheterna.
Ersättningen kan förvägras också till följd av olovlig användning av ett motorfordon.
Dessa grunder för att förvägra och sänka ersättningen gäller såväl ersättningar som ska betalas till den skadelidande själv som kostnadsersättningar som ska betalas till följd av dödsfallet och ersättningar för förlust av underhåll (familjepension från trafikförsäkringen).
Rehabilitering
Ersättningar som betalas med stöd av lagen om rehabilitering som ersätts enligt trafikförsäkringslagen nedsätts inte på grund av medverkan. Om ersättning förvägras helt och hållet betalas inte heller ersättning för rehabilitering.
Sakskador
Ersättning för sakskada kan på grundval av den skadelidandes medverkan sänkas eller förvägras enligt vad som anses skäligt med beaktande av den skuld som ligger den skadelidande till last och övriga omständigheter.
Den inverkan som en motorfordonsförares medvållande har på ersättningarna för motorfordonsförarens personskador
Oaktsamhet och uppsåtlighet
Om den skadade har vållat trafikskadan genom oaktsamhet som kan anses vara grov, kan ersättningen sänkas med 1/3–1/1.
Om skadan har orsakats uppsåtligen betalas ersättning endast till den del övriga omständigheter har bidragit till skadans uppkomst. I princip betalas således inte ersättning.
Användning av alkohol och andra berusningsmedel
Om den skadelidande vid tidpunkten för skadefallet har framfört fordonet i ett sådant tillstånd att alkoholhalten i hans eller hennes blod under körningen eller därefter uppgår till minst 1,2 promille eller han eller hon har minst 0,53 milligram alkohol per liter i sin utandningsluft, eller hans eller hennes förmåga att utföra de prestationer som uppgiften kräver är kännbart nedsatt av påverkan av något annat berusningsmedel än alkohol eller av samverkan mellan alkohol och något annat berusningsmedel, ska ersättning förvägras helt och hållet. Ersättning kan ändå betalas till den del som övriga omständigheter bidragit till skadan.
Om den skadelidande vid tidpunkten för skadefallet har framfört fordonet i ett sådant tillstånd att alkoholhalten i hans eller hennes blod under körningen eller därefter uppgår till minst 0,5 promille eller han eller hon har minst 0,22 milligram alkohol per liter i sin utandningsluft, eller hans eller hennes förmåga att utföra de prestationer som uppgiften kräver är nedsatt av påverkan av något annat berusningsmedel än alkohol eller av samverkan mellan alkohol och något annat berusningsmedel, ska ersättningen sänkas. Ersättningen sänks i proportion till den skadelidandes andel i vållandet av skadan.
Påverkan av berusningsmedel och gemensam påverkan av alkohol och andra berusningsmedel ska alltid bedömas från fall till fall genom att ägna uppmärksamhet åt bland annat antalet ämnen som intagits och mängden av dem samt en på analysresultat baserad bedömning av ämnenas inverkan på personens förmåga att framföra motorfordonet.
Inverkan på ersättningarna för personskador av olovligt ibruktagande av motorfordon
Om skadan har orsakats när den skadelidande befann sig i ett fordon som tagits i bruk olovligt och försäkringsbolaget kan visa att han eller hon visste att fordonet tagits i bruk olovligt, betalas den skadelidande ersättning från fordonets trafikförsäkring endast av särskilda skäl. Med olovligt bruk avses de straffbara handlingar som nämns i 28 kap. 9 a–9 c § i strafflagen (39/1889).
Ersättning betalas alltså inte till en skadelidande förare eller passagerare som varit medvetna om att motorfordonet tagits i bruk olovligt. Det är försäkringsbolaget som ska bevisa att den skadelidande varit medveten om olovligheten.
Ett särskilt skäl kan vara exempelvis en omständighet som i det aktuella fallet leder till att det blir avsevärt mindre klandervärt än vanligt att påbörja körningen av ett fordon som olovligen tagits i bruk.
I fråga om ett eventuellt särskilt skäl och passagerarens medvetenhet ska frågan avgöras på basis av prövning i varje enskilt fall genom att alla omständigheter och förhållanden som hänför sig till fallet beaktas.
Otillräknelighet och nödläge
Försäkringsbolaget får inte för att befria sig från ansvar eller för att begränsa ansvaret åberopa bestämmelserna 47–49 § i trafikförsäkringslagen, om den som drabbats av en personskada när han eller hon framkallade försäkringsfallet var yngre än tolv år eller befann sig i ett sådant sinnestillstånd att han eller hon inte kunde ha dömts till straff för brott, eller om den drabbade handlade i syfte att förhindra skada på personer eller egendom under sådana förhållanden att försummelsen eller åtgärden var försvarbar. I dessa fall betalas ersättningarna till fullt belopp.
Begäran om utlåtande i frågor som gäller medvållande
Enligt 66 § i trafikförsäkringslagen ska försäkringsbolaget begära nämndens rekommendation till avgörande bland annat i en fråga som gäller fortlöpande ersättning innan ersättningsärendet avgörs. Likaså ska ett utlåtande begäras i fråga om ersättningar för bestående men och sveda och värk samt annat övergående men, om skadan är svår. Nämnden tolkar bestämmelsen så att i dessa fall som enligt lag ska underställas nämnden bör också frågan om att sänka eller förvägra ersättning på grund av den skadelidandes eventuella medvållande eller olovliga bruk underställas nämnden för prövning.