Inkomstbortfall
Enligt 5 kap. 2 § 2 punkten i skadeståndslagen har den som tillfogats en personskada rätt till ersättning för inkomstförlust. Ersättning skall bestämmas med beakttande av den skadelidandes arbetsförmåga, utbildning, tidigare verksamhet, möhligheter att omskola sig, ålder, boendeförhållanden, och andra med dem jämförbara omständigheter.
Principen om full ersättning
Utgångspunkten vid trafikskador är principen om full ersättning, om inget annat nämns i trafikförsäkringslagen eller skadeståndslagen. Enligt denna princip är ersättningsgilla skador alla förmåner med penningvärde i anslutning till ett anställningsförhållande eller företagsverksamhet som den skadelidande går miste om till följd av en personskada som uppkommit vid en trafikskada. En ersättningsgill förlust uppkommer bland annat genom att lön och lönetillägg, semesterpenning, olika till årsresultatet samt optioner, vinstandelar och sociala förmåner inte erhålls. Prestationer av typen kostnadsersättning, såsom skattefria dagtraktamenten, berättigar däremot inte till ersättning.
Orsakssamband
En förutsättning för betalning av ersättning är att möjligheten att skaffa inkomster har gått förlorad på grund av skadan som ska ersättas, det vill säga att ett orsakssamband mellan förlusten och trafikskadan föreligger.
Skyldighet att begränsa och avvärja skada
Enligt den allmänna skadeståndsrättsliga principen är den skadelidande och ersättningstagaren skyldiga att med sitt handlande enligt bästa förmåga försöka minimera följderna av skadan och undvika att exempelvis onödiga eller överdrivna kostnader uppkommer. I fall av arbetsoförmåga innebär detta bland annat skyldighet att aktivt delta i rehabilitering enligt lagen om rehabilitering som ersätts enligt trafikförsäkringslagen (626/1991).
Hur uppskattas inkomstförlusten?
Ersättningen fastställs alltid från fall till fall utifrån en individuell utredning. Utredningens omfattning beror på bland annat arbetsoförmågans längd samt på om den som söker ersättning är företagare eller löntagare. Den som söker ersättning ska lämna en tillräckligt omfattande utredning till försäkringsbolaget för uppskattning av förlusten, med beaktande av försäkringsbolagets skyldighet och möjligheter att skaffa de uppgifter som behövs för att avgöra ersättningsärendet. När en utredning saknas eller är otillräcklig kan följden vara att ingen ersättningsgill förlust anses ha uppkommit eller att ersättningen inte skäligen kan uppskattas utifrån de tillgängliga omständigheterna och förhållandena.
Rätten till ersättning påverkas inte av om arbetsoförmågan gett sig till känna omedelbart eller i ett senare skede, till exempel när sviterna av de ersättningsgilla skadorna har förvärrats.
Inkomstsänkning i samband med partiell arbetsoförmåga
Om den skadelidande kan fortsätta att arbeta partiellt är det möjligt att ersätta skillnaden mellan inkomsterna före skadan och de minskade inkomsterna till följd av skadan som en inkomstsänkning, ifall den skadelidande inte har möjlighet att övergå till annat arbete som möjliggör samma inkomstnivå som tidigare.
Ersättning för inkomstförlust på grund av tillfällig eller permanent arbetsoförmåga
Ersättningen fastställs på olika sätt i dessa situationer. Praxis för fastställande av ersättningen beskrivs närmare under separata rubriker.